Jämställdheten i Sverige eftersatt

Socialdemokratiska kvinnoförbundet går till angrepp mot regeringen. Förbundet tycker att jämställdhetsarbetet går alltför långsamt i Sverige och anser att regeringen måste tillsätta en ny kvinnomaktutredning som snabbt ska komma med konkreta förslag för en ökad jämställdhet.
- Kvinnor får inte livet att gå ihop varken tidsmässigt eller ekonomiskt, säger Anne Ludvigsson, ordförande i Östergötlands s-kvinnor och ledamot i förbundsstyrelsen för s-kvinnorna. Hon anser att de socialdemokratiska kvinnorna måste bli tuffare och återigen driva jämställdhetsfrågorna. För fem år sedan gjordes en kvinnomaktutredning där tretton rapporter med analys och forskning om fördelningen av ekonomisk makt och resurser mellan kvinnor och män presenterades. Flera av förslagen är nu genomförda och enligt Ludvigsson har andra viktiga frågor i stället kommit upp som rör jobb, familj, framtid och hur kvinnors livsvillkor ser ut idag. Ett förslag till att öka jämlikheten i samhället i framtiden är enligt Anne Ludvigsson att föräldraledigheten blir individuell, att mamman och pappan får lika många månaders föräldraledighet och att löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista