Många hänvisas till källsorteringsstationer då flerfamiljshus ofta saknar utrymme för källsortering.

Få söker bidrag till källsorteringsplaster

Trots att det går att få bidrag för att inrätta källsorteringsutrymmen i flerfamiljshus så är det få fastighetsägare som har sökt bidraget i Östergötland.

Totalt finns 8,3 miljoner kronor avsatta till bidrag för källsorteringsutrymmen i länet men länsstyrelsen har endast fått in ansökningar för drygt tre miljoner kronor. I Linköping har dock det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden sökt stöd för ett stort antal fastigheter, men motsvarigheten i Norrköping, Hyresbostäder, har inte lämnat in någon ansökan. Enligt Göran Hermelin, som är byggansvarig på Hyresbostäder, har man redan mycket utrymme för källsortering och det finns inget behov av att göra nya utrymmen. Men han visste inte om att bidraget finns att söka.

- Jag kände inte till det överhuvudtaget.

Underlätta för hyresgäster
Bidraget står för 30 procent av den totala kostnaden och som mest kan man få 100 000 kronor för ett källsorteringsutrymme. Syftet är att göra det lättare för hyresgäster att källsortera soporna där de bor. Förutom flera bostadsbolag i Linköping har även fastighetsägare i Motala, Söderköping och Finspång sökt bidraget samt tre privata bostadsbolag i Norrköping.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".