Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsarbetsnämnden spår ljusning på arbetsmarknaden

Situationen på arbetsmarknaden i Östergötland kommer att förbättras under de kommande åren. Det konstaterar länsarbetsnämnden i sin prognos för återstoden av 2006 och 2007.

Trots de senaste årens tal om att en ljusning är på gång har arbetslösheten i Östergötland fortsatt att ligga på en hög nivå. Så sent som i februari i år varslades över 400 östgötar om uppsägning och det var en av de högsta noteringarna på flera år. Nu hävdar dock länsarbetsnämnden att det slutligen faktiskt har vänt.

Regeringsmål uppnås inte
I april i år sjönk det totala antalet arbetslösa i länet för första gången sedan 2002 och i den prognos som presenterats idag slår man fast att minskningen kommer att fortsätta, men att det kommer att gå långsamt och när 2007 är slut kommer den totala arbetslösheten i länet fortfarande att ligga på en relativt hög nivå. Man kommer inte heller att nå regeringens mål på fyra procent när det gäller den öppna arbetslösheten.

Däremot räknar man med att kunna erbjuda betydligt fler östgötar än idag sysselsättning i någon form av åtgärd och man räknar också med att efterfrågan på arbetskraft kommer att fortsätta öka.

Stor andel från industrin
Samtidigt kommer fler att konkurrera om de nya jobben och i sin prognos konstaterar länsarbetsnämnden bland annat att en hög andel av arbetskraften i Östergötland fortfarande arbetar inom industrin, att arbetsmarknaden fortfarande länet domineras av stora företag och att det för att sprida riskerna är mycket viktigt att den breddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".