Linköping får landets första kultur- och naturreservat

Linköpings kommun skapar nu landets första kombinerade kultur och naturreservat. Området sträcker sig från Rosenkällasjön i söder till Djurgården i norr.

Det är ett område som i storlek motsvarar nästan 1400 fotbollsplaner, som nu blir ett kombinerat kultur och naturreservat. Området har tillhört militären, men har tidigare fungerat som betes och slåtterängar. I området finns flera rödlistade växt och djurarter och det anses ha höga kultur- och naturvärden.

– Det här är ju till för att bevara de stora naturvärden och kulturintressen som finns, samtidigt som det också ska vara ett rekreationsområde för Linköpingsborna, säger kommunalrådet Gösta Gustavsson (c) som sedan 2003 har jobbat för att Tinnerö eklandskap ska skyddas för framtiden.

Mellan 2009 och 2012 kommer Linköpings kommun att restaurera området för 3  till 3,5 miljoner kronor om året.

I mitten av juni ska kommunfullmäktige i Linköping fatta det formella beslutet om att området ska bli ett kultur- och naturreservat, och tanken är att det ska invigas officiellt i augusti.

Att området nu väntas bli ett kultur- och naturreservat innebär att det skyddas från exploatering även om framtidens Linköpingspolitiker skulle vilja göra något annat med området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".