Få unga politiker ställer upp i landstingsvalet

Av de 550 personer som står på landstingslistorna inför hösten val är det bara 10 procent som är under 30 år.

Lägst andel unga politiker som vill arbeta i landstingsfullmäktige har centerpartiet och folkpartiet.

Sveriges Radio Östergötland har granskat samtliga 550 personer som står på landstingslistorna inför hösten val och det visar sig att 18 procent av kandidaterna är över 65 år.

Nästan var tredje folkpartist som kandiderar till landstingsfullmäktige är över 65 år, betydligt fler än hos övriga partier i landstinget.

Rebecca Bakszt som är distriktsordförande för liberala ungdomsförbudnet i Östergötland säger att unga folkpartister inte är intresserade av landstingspolitik.
De vill hellre jobba med riks eller kommunalfrågor.
Rebecca Bakszt ser en fara i att det finns så många äldre på listorna.

-Det kan finnas en risk att politiken blir anpassad till de som är äldre och det är tråkigt säger Rebecca Bakszt.

Totalt 10 procent av kandidaterna till landstingsvalet är under 30 år och centerpartiet har lägst andel unga politiker på listorna. Miljöpartiet har inte några kandidater som är 65 år eller äldre.

Det parti som har störts andel unga är moderaterna. Där är var femte kandidat under 30 och lika många är över 65 år.
Orsaken till den höga andelen yngre på listorna är enligt Johan Lundberg ordförande för moderata ungdomsförbundet i länet, inte kvotering utan att partiet har väckt de ungas intresse för landstingspolitiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".