Ny hjälpmedelsbutik i Linköping

Hjälpmedel för funktionshindrade ska bli mer tillgängliga och synliga i ny butik.

Affären öppnar nästa vecka.

Bakom butiken står landstingets hjälpmedelscentral som blivit eget bolag och bytt namn till Hjälpmedelscentrum i Östergötland AB.
Både landstingets utbud och lite mer lyxiga varianter kommer att finnas tillgängligt i affären.

Pelle Björk som är chef för Hjälpmedelscentrum säger att man vill göra hjälpmedlen mer synliga och ta bort den skamstämpel som till viss del finns kvar.
- Vi vill göra det mera tillgängligt. Det finns många bra, smarta produkter, säger Pelle Björk.

Pelle Björk anser att handikapphjälpmedel hittills varit alltför osynliga för allmänheten genom att det varit enbart en sak mellan den enskilde och landstinget eller kommunen.
Men han väntar sig ingen rusning till den nya butiken för hjälpmedel.

Yvonne Johnsson som är rullstolsburen tittar gärna på utbudet av det senaste. Men hon är inte imponerad av alla ordinarie hjälpmedel som landsting och kommuner erbjuder som hon oftast tycker är omoderna.

Det finns en växande marknad bland funktionshindrade för framförallt hjälpmedel för ett mer aktivt fritidsliv. Men det får den enskilde betala själv.
Annika Råsand som arbetar som assistent, tycker att det på sätt och vis är en tråkig marknad.

-Det är pengarna som spelar in för hur man kan ta sig fram på ett bra sätt och det känns jätte sorgligt säger Annika Råsand. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".