Fängelse yrkas för asfaltbedrägerier

Åklagare Jonas Strömberg vill ha fängelsestraff för fem av de åtta män som åtalats för grova bedrägerier mot byggjätten NCC.
Männens advokater anser däremot att brotten ska ses mot bakgrund av att fiffel och kartellbildningar är utbredda och vanligt förekommande inom hela asfaltbranschen. Målet i Linköping rör i huvudsak en rad falska fakturor på sammanlagt cirka fem miljoner kronor. Fem män står åtalade för grovt bedrägeri mot NCC och tre män har åtalats för medhjälp till brottet. För dessa tre yrkar åklagaren i första hand villkorlig dom med dagsböter, för övriga fängelse i första hand och villkorlig som med samhällstjänst i andra hand. De åtalade säger att de är oskyldiga, undantaget 55-åringen som erkänner bedrägeri i samband med att han lät NCC betala en "representationsresa" till fotbolls-EM i Bryssel 2000. Åklagaren anser att de åtalade har skott sig på NCC:s bekostnad genom att utfärda och godkänna fakturorna. De åtalade anser att personer på högre befattningar inom NCC, främst den tidigare Sverigechefen, visste om och accepterade allt som försiggick. TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista