Facklig kritik mot alkolås

Fackförbundet Kommunal är kritiskt till den installation av alkolås som just nu görs på bussar, tåg och spårvagnar i länet.

Kommunal menar att många förare upplever det som kränkande att behöva blåsa i alkolåset innan varje körning och vill istället flytta alkolåset från fordonen till en separat lokal vid sidan om där chaufförerna kan blåsa och få ett godkännande för att sedan gå ut och köra.

Snart finns det alkolås på samtliga bussar, tåg och spårvagnar i Östergötland och varje gång en förare sätter sig bakom ratten måste den blåsa i alkolåset för att kunna köra fordonet.

Men det gillar inte facket. Skyddsombudet Bo Lingestig menar att många förare upplever det som kränkande.

Bo Lingestigsäger docj ja till alkolås men inte i fordonet, utan istället kan man ha alkolåset på till exempel en avlösningslokal för förarna. Där de kunde blåsa i det och får man OK kan man gå och sätta sig i bussen eller spårvagnen och börja köra.

Bo Lingestig säger att arbetsgivaren inte har tagit hänsyn till fackets synpunkter och därför har de nu vänt sig till arbetsmiljöverket för att få klarhet i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".