Återinvigning av sjömärket Arkö båk

Idag är det återinvigning av det gamla sjömärket Arkö båk. Sjömärket, som stod under rivningshot, har fått nya ägare som också ska sköta underhållet.

Den 20 meter höga båken på Arkö var i flera år rivningshotad eftersom den tidigare ägaren Sjöfartsverket inte ville behålla sjömärket.

Men nu har föreningen Arkö Båks vänner blivit ny ägare till båken och kommer också att sköta underhållet i framtiden.

PÅ det 20 meter höga sjömärket har timmerstommen och fästen lagats och kompletterats. Hela båken har tvättats och sedan målats så som den såg ut tidigare.

Restaureringen har kostat 850 000 kronor. Sjöfartsverket lagt en halv miljon på renoveringen istället för att riva båken, länsantikvarien har bidragit med 100 000 och resten har finansierats med EU-medel.

Sjöfartsverket är den myndighet som ska se till att sjöfarten säkert kan använda svenska farvatten, men verket har inget ansvar för märken som inte längre behövs.

Lösningen för Arkö Båk där föreningen arrenderar marken där båken står och även ska sköta underhållet i framtiden, är inte vanligt när det gäller gamla sjömärken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".