Hyrorna i Norrköping slutligen klara

De omkring 10 000 Norrköpingsbor som hyr sin bostad av kommunala Hyresbostäder kommer att få en hyreshöjning på 0,9 % från och med halvårskiftet. Det står klart sedan hyresgästföreningen och Hyresbostäders ledning idag kommit överens, efter en ovanligt utdragen förhandling.

Precis som på många andra håll i landet har hyresgästföreningen i Norrköping i år drivit kravet på en hyressänkning medan Hyresbostäder velat få en betydligt större höjning till stånd.

Dagens uppgörelse innebär en höjning med drygt 40 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter och enligt Clas Rydgren på hyresgästföreningen finns det flera orsaker till att man slutligen valde att gå med på en viss höjning:

– Vi är inte helt nöjda, men nu får våra medlemmar i alla fall ett besked före semestern och dessutom innebär uppgörelsen att det inte blir någon retroaktiv höjning, säger han. 

I Linköping beslutade hyresmarknadskommittén i förra veckan att det kommunala bostadsbolagets hyror skulle förbli oförändrade. Även där hade hyresgästföreningen krävt en sänkning innan förhandlingarna strandade. 

– Det här har redan dragit ut på tiden och om ärendet hade hänskjutits till prövning i Hyresmarkandskommittén hade beskedet dröjt ytterligare, säger Clas Rydgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".