Motala först i landet med kontotkortsbetalning på bussen

Östgötatrafiken ska starta ett unikt projekt med bankkortsbetalning i Motala.

I höst ska passagerare kunna betala med kontokort på tätortsbussarna som ett led i arbetet med att få bort pengar från bussarna.

I höst startar försöket med att betala med kontokort på tätortsbussarna i Motala och Östgötatrafikens vd Leif Johansson säger att det ska bli mycket intressant att följa försöket.

Men för att kunna införa samma system i större städer krävs det att hanteringstiden i bankkortsautomaterna inte tar för lång tid.

Facket kräver

Tre rån på kort tid blev startskottet för en intensiv debatt kring kontanthanteringen på bussarna i Östergötland.

Och till slut beslutade arbetsmiljöverket för tre månader sedan att enbart tillåta försäljning av enkelbiljetter efter klockan 14 i Linköping, Norrköping och Motala.

Bo Lingestig Kommunals skyddsombud säger att de inte är nöjda med beslutet och ska jobba för att kontanthanteringen ska försvinna helt från busarna.

-Vi ska inte hantera några pengar på våra fordon men det finns ju andra sätt att betala på exempelvis kortautomater säger Bo Lingestig.

Betalning med kort

Nu kan man i Östergötland ha kommit en bit på vägen för att få bort kontanthanteringen.
För första gången i landet kommer man nu att testa bankkortsbetalning på tätortsbussarna i Motala.
Där resenärerna kan använda sitt bankkort för att betala för sin resa eller köpa månadskort.
Nackdelen med kontokortsbetalning är att det kan vara för krångligt och tidskrävande.

Leif Johansson VD på Östgötatrafiken säger att de precis som fackförbundet kommunal vill få bort all kontant hantering från bussarna men tillägger samtidigt att det kan dröja mycket längre tid än vad facket hoppas på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".