Socialdemokraten Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande och Peter Karlberg gruppledare för vänsterpartiet.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet presenterar gemensam budget i Motala

För första gången under ett valår presenterar socialdemokraterna och vänsterpartiet i Motala ett gemensamt budgetförslag för de kommande åren.
En orsak till att man gått samman är för att möta de borgerliga partiernas gemensamma budgetförslag med miljöpartiet som presenteras under torsdagsförmiddagen.

I det gemensamma budgetförslaget från socialdemokraterna och vänsterpartiet vill partierna prioritera fler heltider inom vården, fortsatt arbete för att få ner Motalas höga ungdomsarbetslöshet samt en ökad satsning på äldre, barn och ungdomar och trygghetsfrågor.
Man vill också satsa på att bygga en ny idrottshall för bland annat friidrott och handboll vid Carlsunds utbildningscentrum. Något som Motalas socialdemokratiska kommunalråd Johan Andersson anser är nödvändigt.

- Det allra bärandet skälet är naturligtvis att våra ungdomar inom våran gymnasieskola har en hall som är tillgodosedd.
Oppositionen kritisk
Enligt oppositionen saknas en rejäl satsning på upprustning av gator och kommunala fastigheter i budgetförslaget. Oppositionsrådet Kjell Fransson från folkpartiet tycker att de båda partiernas prioriteringar är märkliga.

- Ja, jag tycker det är väldigt beklagligt.

Enligt Kjell Fransson påpekade både fastighetsenheten och gatukontoret förra året att kommunen måste storsatsa på de två områdena för att det inte ska bli en stor kapitalförstöring, något som man nu börjat märka av. En satsning på gatorna och fastigheterna är nu väldigt angelägen, berättar Kjell Fransson.

- Ja, det är helt akut. Det borde vi gjort för flera år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".