Bussresenärer kommer filmas

Nu står det klart att det blir kameraövervakning i Linköpings stadsbussar, och även på expressbussarna mellan Linköping och Norrköping.

Det är länsstyrelsen som idag har gett Connex och Stångåbuss tillstånd till övervakningskameror. I Linköpings stadsbussar har man även fått tillåtelse att göra ljudupptagningar i utrymmet närmast föraren.

Det är den senaste tidens ökade hot och våld mot bussförare som gjort att företagen vill öka både personalens och resenärernas trygghet.

- Dels så har ju hot- och våldssituationen mot förarna ökat de senaste åren och även då för resenärerna. Sedan har vi ju en ganska stor skadegörelse på bussarna, säger Mattias Näsström, informationsansvarig på Connex i Östergötland.

Kan bli aktuellt även i Norrköpingsbussar
När kamerorna kommer på plats är ännu inte bestämt och man tittar nu över vilket tekniskt system man ska använda. Endast den person som är så kallat videoansvarig kommer att ha tillgång till filmerna som kan sparas upp till en månad för att sedan förstöras. Framöver kan det också bli aktuellt med övervakningskameror i Norrköping.

- Vi börjar med bussarna i Linköping och historiskt sett så har vi faktiskt både mer hot och våld mot förare och mera skadegörelse i Linköpings tätort än bussarna i Norrköpings tätort. I en framtid så tror jag också att det kan komma någonting i Norrköpings tätort.

Länsstyrelsen har tidigare lämnat tillstånd till kameraövervakning i pendeltågen mellan Norrköping och Tranås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".