Dyrare att få dasset tömt

Hämtningen av latrinkärl vid sommarstugor har blivit besvärligare för kommunerna och dyrare för dassägarna.

Från och med i år får inte kärlen grävas ner på soptippen utan innehållet måste först hällas ut och tas om hand.

Nu till sommaren är det många som åter börjar använda sina utedass vid sommarstugan men hämtningen av latrinkärlen har blivit mer komplicerad för kommunerna. Från och med i år måste innehållet tömmas ut och tas om hand och det är förbjudet att gräva ned kärlen på soptippen som man gjorde tidigare.

Nya metoder
I både Norrköping och Linköping prövar nu kommunerna olika tekniska lösningar och i Linköping använder sig Tekniska verken av en specialkonstruerad maskin, berättar avdelningschefen Lars Pettersson.

- Man kan säga att det är en latrintömningsmaskin. Man tar bort locket på burken, tömmer burken och tvättar ur den. Latrinet hamnar då i en tank som man suger upp med en slamsugningsbil och sedan kör vi det till vårt reningsverk.

I Norrköping satsar man istället på att kompostera innehållet, men problemet är att det är förpackat i en kartong med plastsäck och någon måste därför sprätta hål på säcken. Entreprenörerna arbetar nu med en lösning.

Högre avgift 
Oavsett hur den tekniska lösningen ser ut så påverkar de nya reglerna dassägarna eftersom det blir dyrare att få latrinen hämtad. I Linköping har priset per tunna stigit från 140 till 205 kronor. Norrköpings kommun har inte höjt priset ännu men kommer troligen göra det nästa år.

Fortfarande finns det ganska många utedass. 1700 har hämtning i Norrköping, i Linköping är det 400. Men Lars Pettersson tror att det kommer bli färre.

- Eftersom priset skjuter i höjden så tror vi och hoppas att det kommer att minska

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".