Friades efter dödsolycka

De tre chefer som stått åtalade för en dödsolycka på pappersbruket Skärblacka bruk, har nu friats.

Det var våren 2002 som en 43-årig man dog under arbetet med ett skyddstak.

Bo Jacobsson, avdelningsordförande för fackförbundet Pappers, är inte förvånad över att Norrköpings tingsrätt friat cheferna.

-Det var inget oväntat, det har ju varit ett antal sådana här fall under årens lopp och oftast är det ju så att de blir frikända, säger han.

Arbetsplatsolyckan på pappersbruket inträffade när en 43-årig man skulle montera ett skyddstak i en typ av ångpanna. Mannen som saknade säkerhetssele, föll 25 meter ner på ett betonggolv och avled omedelbart.

Tre personer ställdes till svars för olyckan, en chef på Skärblacka bruk och två chefer på det entreprenadföretag som 43-åringen arbetade för. Men nu har de tre cheferna friats.

Bo Jacobsson menar att det är allför vanligt att man inte hittar någon ansvarig i sådana här fall. Han efterlyser nu nya regler.

-Man kanske borde lägga ett vite på företaget istället för på en enskild person, säger han till Sveriges radio Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".