Idrottsföreningar i Norrköping har stora skulder till kommunen

Fem stora idrottsklubbar i Norrköping är tillsammans skyldiga kommunen 4,5 miljoner kronor. Det är Hästen hockey, Sleipner, Sylvia, Dolphins och Borgia som har skulder för framför allt plan- och kallhyror för idrottsanläggningar som ägs av kommunen.

Enligt kultur- och fritidschef Monika Aune Lövstedt är det bland annat strävan att nå den yttersta eliten som tycker klubbarnas ekonomi:

– Det som förenar de här föreningarna, kanske undantaget Dolphins som är ett elitlag, är att de befinner sig i ett idrottsläge där de bara nästan är elit. – Man har höga kostnader, men har väldigt svårt att ekonomiskt täcka den verksamhet man har eftersom man till exempel har svårt att få sponsorer, säger Monika Aune Lövstedt.

På bara ett år har de fem föreningarnas skulder ökat med en miljon kronor. Enbart Hästen hockey har en skuld på två miljoner.

– Vårt uppdrag från kommunen är i första hand att stötta barn- oh ungdomsidrott samt bredd. – Den kommersiella idrotten måste ta ansvar för sina egna kostnader, säger Monika Aune Lövstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".