Östergötland kan spela stor roll i den framtida energiutvecklingen

På torsdag inleds ett av de fyra årliga EU-toppmötena i Bryssel. Sveriges enda EU-parlamentariker för centerpartiet är Lena Ek från Valdemarsvik och hon berättar att den viktigaste frågan under mötet kommer handla om energi.

Enligt Lena Ek importeras hälften av all energi som används i Europa. Bland annat går halva Tysklands industriproduktion på rysk gas. Italien importerar 95 procent av det de behöver från Ryssland och en enkel pipeline ifrån Libyen

- Och det är ju inte så säkert. Så därför blir energifrågor och vad man kan göra på europeisk nivå det som man kommer rodda mest med, säger Lena Ek.

Förutom säkerhetsaspekten kommer man också att diskutera hur man kan gå över till miljövänligare energialternativ och där kan Östergötland få en viktig roll i framtiden.

- Vi har ju massor med företag och jobb i Östergötland som handlar om energi. Så nu gäller det att vi finns på marknaden och ser till att sälja för att skapa jobb här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".