Anmälningar om missförhållanden inom omsorgen ökar

Anmälningarna om brister inom omsorgen, så kallade Lex Sarah-anmälningar, fortsätter att öka i Östergötlands kommuner. Mellan 2004 och 2005 blev antalet anmälningar tre gånger fler. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen.

Sedan 2002 har antalet anmälningar enligt Lex Sarah stadigt ökat. Förra året gjorde länets 13 kommuner drygt 1600 anmälningar. Det är en ökning med drygt tre gånger jämfört med föregående år. Fallolyckorna står för den överlägset största ökningen. Även anmälningar på grund av våld mellan boende och brister i tillsyn ökar kraftigt. Och Britta Mellfors, socialkonsulent på länsstyrelsen, tycker det är allvarligt att kommunerna anger att så många tillbud beror på att personalen har bristande tillsyn över de boende.

- Det är lite alarmerande om det är så att man har för lite personal så att det brister i tillsynen. Att man inte kan tillsyn, eller vaka över den enskilde på ett sånt sätt så att man kan leva tryggt och säkert.  

Skillnader mellan kommunerna
Norrköping och Linköping är de kommuner som har flest anmälningar. Medan Söderköping inte har ett enda fall. Britta Mellfors tycker att kommunerna har blivit bättre på att anmäla men tror ändå att flera tillbud inte anmäls på grund av att personalen är rädd för att få kritik.

Vad den kraftiga ökningen av olika tillbud beror på är svårt att säga anser Britta Mellfors. Förutom ökad anmälningsbenägenhet kan personalnedskärningar vara en orsak.

- Vi är lite rädda för att personalminsknignarna har nått en gräns, nu när det har gått för långt så att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".