Kungens silverfärgade BMW efter krocken i Norrköping i augusti förra året.

Kungakronan väcker stor uppmärksamhet

Den tre meter höga och numera riksbekanta kungakronan som Norrköpings kommun i förra veckan lät placera i Packhusrondellen har skapat betydligt större uppståndelse än de inblandade räknade med.
Under de senaste dagarna har telefonerna gått varma hos såväl Norrköpings kommun som det kungliga hovet.

Det var i augusti förra året som den hårt trafikerade rondellen hamnade i händelsernas centrum efter att kungen, som var på genomresa, råkade krocka med en annan bil just där.

Inte road
Enligt kommunen var syftet med utsmyckningen att rondellens koppling till kungahuset inte ska falla i glömska, men efter att en kvällstidning i helgen gick ut med nyheten att kungen inte alls är road av kommunens tilltag har telefonen gått varm hos Norrköpings kommun.

Sveriges mest kända rondell
- Att vi har Sveriges mest kända rondell kan vi väl lugnt konstatera. Media har ju ringt från i princip hela Norden, så vi har ju definitivt satt Norrköping på kartan, säger Thomas Sjölander som är VD för marknadsföringsbolaget Nya Norrköping.

Hovet nedringt av reportrar 
Även till hovet har många hört av sig och när vi ringer upp och förklarar vårt ärende, får vi en djup suck till svar. Budskapet är glasklart. I de kungliga korridorerna har man viktigare saker för sig än att diskutera kungens syn på rondellutsmyckningar. Ändå är det precis vad hovet tvingats göra hela helgen efter att uppgifterna om att kungen inte alls är road av Norrköpings kommuns tilltag prytt en av våra kvällstidningars löpsedlar.

Kungen tycker ingenting
Så vad tycker då egentligen kungen? Ingenting överhuvudtaget, får vi slutligen till svar. Enligt den person vi talar med ska Norrköpings kommun, enligt konstens alla regler, ha skickat både information och bilder på den planerade utsmyckningen. På sedvanligt vis ska hovmarskalken sedan har föredragit ärendet för majestätet. Om kungen uppskattade föredragningen förtäljer dock inte historien och så lär det förbli.

- Det är väl så att kungen normalt sett inte brukar kommentera jippon av det här slaget, säger Thomas Sjölander.

Kvar tills vidare
Hur som  helst lär den tre meter höga kungakronan bli kvar i rondellen ett tag och bland Norrköpingsborna är meningarna delade. En del vi talat med tycker att alltihop är fånigt och att det inte finns någon anledning att göra något väsen av en vanlig bilolycka även om det är kungen som sitter bakom ratten. Andra tycker att det är en kul grej och menar att kungen måste kunna tåla att man skojar lite med honom.  


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".