Tekniska kontoret anmält på grund av kungakrona

Turerna kring kungakronan i Packhusrondellen i Norrköping fortsätter och nu har en privatperson anmält tekniska kontoret i Norrköping för otillåten användning av skyddad svensk heraldisk symbol.

Personen, som lämnat in sin anmälan till länsstyrelsen, menar att kronan är ett statsemblem och skyddad enligt lag. Svenska myndigheter har rätt att använda lilla riksvapnet eller kunglig krona som symbol för myndigheten, menar anmälaren som betvivlar att det finns ett tillstånd för att använda kronan i rondellen. Anmälaren kräver nu att kungakronan tas bort omedelbart från rondellen.

Men länsstyrelsen lämnar anmälan utan åtgärd och skriver att frågor som rör den kungliga kronan prövas av patent- och registreringsverket.

Det var i förra veckan som teniska kontoret satte upp kungakronan i den rondell där kungen krockade i augusti i fjol. Och i helgen skrev en av kvällstidningarna att kungen inte alls var road av kommunens tilltag. Men från hovet uppger man att kungen inte har någon åsikt i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".