Björn Grip

Landstingspolitiker kritiska till att vårdföretag ägs av diktaturstat

Fler landstingspolitiker reagerar nu på att vårdföretaget Carema med verksamhet i Östergötland delvis ägs av diktaturstaten Singapore.

Landstinget har flera stora avtal med Carema och vänsterpartiets landstingsråd Björn Grip är en av de som reagerat när det blev känt att företaget bland annat ägs av staten Singapore.

-Jag blev överraskad och upprörd. Det är ju inte så kul att våra skattepengar går till en av de värsta diktaturer vi har.

I Östergötland driver Carema vårdcentralen i Boxholm och Sergelkliniken i Linköping. De två avtalen är värda 60 miljoner kronor per år och löper till år 2008.

Tillämpar dödsstraff
Efter en affär förra året blev Caremas näst största ägare ett statligt bolag från Singapore med 17 procent, men den informationen gick inte fram.

Singapore är en liten, lönsam och brutal diktatur. Oppositionen förföljs. Rättsystemet tillämpar spöstraff och dödsstraff i stor omfattning.

Avtal måste fullföljas
När tidningen Dagens Medicin skrev om ägarförhållandena i sitt sista nummer reagerade landstingspolitiker runt om i landet. Carema har sin tur skrivit till alla landsting och beklagar att informationen varit otydlig, men hävdar att det statliga företaget från Singapore inte har något inflytande.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Sörensson säger att landstinget inte kan riva upp ingångna avtal, men att frågan måste diskuteras. Liksom Björn Grip anser hon att någon form av etiska riktlinjer bör finnas för att teckna avtal.

- Det har naturligtvis en etisk dimension och den tycker jag man ska diskutera och det tycker jag vi ska göra överhuvudtaget hur vi använder våra skattepengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".