arkivbild

Förbund oroas över körverksamhet i länet

Körverksamheten i Östergötland får för lite pengar.
Det anser Östgöta Sångarförbund som ser att hela länets musikliv drabbas när kommunerna och studieförbunden, enligt dem, minskar bidragen.

Förbundsdirigenten i Östgöta Sångarförbund, Henric de Koster, oroas av de alltmer krympande anslagen till Östergötlands amatörkörer. Enligt Henric de Koster har det blivit allt mer vanligt att både kommuner och studieförbund drar in på bidragen, något som kan leda till att körerna inte överlever.

- Det får förmodligen de konsekvenserna att man måste lägga ned körer. Man kan också råka ut för att körer måste säga att tyvärr vi kan inte sjunga för vi har inte pengar att fixa det där.

Kommuner vill att körerna deltar
Henric de Koster säger att samtidigt som anslagen minskar vill kommunerna att körerna finns med vid olika högtider och festligheter, något som han inte anser är rimligt att begära utan att få något tillbaka.

Själv representerar Henric de Koster ett 20-tal körer som är medlemmar i Östgöta sångarförbund men körsång engagerar fler människor än så här i länet. Förutom kyrkans stora körverksamhet finns ett hundratal körer i Östergötland.

Lägre hyror skulle underlätta
I en skrivelse till länets samtliga kommuner, landstinget och landshövdingen vill Henric de Koster nu uppmärksamma problemet.

Ett önskemål är exempelvis lägre hyreskostnad för konsertlokaler så körerna kan ordna konserter i större utsträckning än idag. Något som enligt Henric de Koster även ökar möjligheterna för körerna att få in pengar och på så vis minska behovet av bidrag.

- Kan man som kör arrangera någon konsert som ger vinst då skulle det innebära för kommunen att man inte behöver höja anslagen. Men rent allmänt så ligger hyrorna för högt för att körerna i slutändan ska få någon peng över från någon konsert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".