Ökat intresse för studentdrivna vårdavdelningar

Modellen med studentdriven vårdavdelning startade i Linköping och är numera en succé med flera uppföljare. I dag samlades representanter från flera av landets universitet i Norrköping för att diskutera utveckling och förbättring av arbetsmetoderna på dessa avdelningar.

En klinisk undervisningsavdelning fungerar som vilken vårdavdelning som helst. Det enda som skiljer är att bland den ordinarie personalen finns det många studenter som går senare delen av sina utbildningar. De jobbar och tar hand om patienterna från att de kommer in tills att de skrivs ut.

Idén att låta studenter driva en vårdavdelning blev verklighet för tio år sedan i Linköping. Nu finns liknande kliniker över hela landet och många utländska universitet har visat intresse, berättar Staffan Pelling biträdande studierektor på Hälsouniversitet.

Från början var många kritiska till idén, men den har visat sig fungera utmärkt:

– Patienter som får vård där är mycket nöjda, säger Staffan Pelling. Men viktigast av allt är den erfarenhet som studenterna får med sig, säger han:

– Studenter från hälsouniversitet blir väl mottagna av arbetsmarknaden därför att man ser att de har en bra initiativförmåga och de samarbetar bra, säger Staffan Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".