Dilfa Avdic

Romers utsatta situation ska förbättras

Norrköpings kommun satsar nu drygt en halv miljon kronor på att försöka förbättra situationen för romerna.

I kommunen bor det uppskattningsvis 2000 romer som lever mycket isolerat.

Många av de minst 2000 romer som bor i Norrköping lever mycket isolerat. Ytterst få har jobb och många har levt gömda i flera år och fått uppehållstillstånd först i samband med den tillfälliga asyllagen.

Nu vill kommunen försöka göra något åt romernas utsatta situation och satsar sammanlagt drygt en halv miljon kronor på projektet.
Målet är att romerna ska ha tillgång till utbildning, arbete, boende, hälsa och kultur på samma villkor som övriga medborgare.
Men det är inte bara romerna som behöver ökade kunskaper om det svenska samhället, även anställda inom kommunen och på andra myndigheter behöver lära sig mer om romernas situation.
Därför ska en projektansvarig handplockas ur den romska gruppen, någon med stort förtroende hos romerna, men också med en stark integritet.

Dilfa Avdic är rom och hon nämner flera egenskaper som en sådan person bör ha.

-Det krävs att personen kan språket och veta vad han ska hjälpa människorna med. Han ska också kunna mycket om det svenska och romska samhället och det bör vara en man eftersom en man enligt romsk tradition får mer respekt berättar Dilfa Avdic.

Det faktum att många romska familjer har levt gömda under många år innebär att åtskilliga av de drygt 500 romska barn som idag går i kommunens skolor har missat flera års utbildning och inte haft möjlighet att få svenska kompisar eller ens röra sig ute i samhället.

Dilfa Avdic har ett plusjobb i en förberedelseklass på Oskarsskolan i Norrköping där hon fungerar som extra stöd åt romska barn.
Kommunens förhoppning är att så snart som möjligt kunna kunna anställa fler romska plusjobbare som extra resurs inom skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".