Risk för kraftig algblomning

Syrebristen i Östersjön är nu värre än någonsin och det är något som kan ge lika kraftiga algblomningar som de vi upplevde förra sommaren.

Det är variationer i vädret som lett till svängningar i syrehalten i Östersjön och enligt marinekolog Ulf Larsson vid Stockholms universitet är syrebristen utbredd över stora områden i Östersjön.

- Det är alltså väldigt dåliga syreförhållanden över stora ytor. Vi har svavelväte på den svenska sidan av Östersjön upp till 80 meters djup vilket vi aldrig har uppmätt tidigare. Så det är en mycket ansträngd syresituation.

Gynnar algerna
De dåliga syreförhållandena kan ge upphov till kraftiga algblomningar eftersom bristen på syre är en förutsättning för de giftiga algerna. När syrehalten är låg frisätts nämligen fosfor och det gynnar blomningarna.

- Förra året då vi hade en väldigt stor blomning så hade vi också väldigt mycket fosfor i vattnet.

Vädret - en viktig faktor
Förra sommaren låg de giftiga algerna i ett tjockt bälte längs den östgötska kusten och förstörde badsäsongen för många och nu finns det alltså en risk för uteblivna kustbad åter igen. Men det är svårt att förutspå och mycket beror på vädret berättar Ulf Larsson.

- Vädret har en väldigt stor roll för hur det här kommer utvecklas.

Mycket tallpollen
Än syns inga spår av algblomning men däremot finns det tallpollen längs Östersjökusten som lätt kan förväxlas med algerna, det säger Helena Höglandet, marinbiolog på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

- Det finns väldigt mycket tallpollen nu som får vattenytan att se ut väldigt mycket som de algblomningar vi hade förra året.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".