Livstidsstraff för uppmärksammat Norrköpingsmord

Den 26-årige man som stått inför rätta misstänkt för det uppmärksammade mordet på en 19-årig kvinna i Norrköping i början av förra året dömdes idag till livstids fängelse, men rätten var inte enig i sin bedömning.

Domen, som är på ett 70-tal sidor, innebär att rätten går på åklagarens linje. Den 26-årige mannen döms, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt. Mannen, som redan avtjänar ett fängelsestraff för en annan våldtäkt, ska också utvisas ur landet och betala ett skadestånd till kvinnans anhöriga på drygt en halv miljon kronor.

Ingen teknisk bevisning
Det som gör målet så komplicerat är att det inte finns någon teknisk bevisning som binder 26-åringen till själva mordet. Istället har åklagaren Mats Näkne fått bygga sitt åtal runt en rad andra omständigheter som, enligt hans uppfattning, sammantaget bevisar att det inte kan vara någon annan än 26-åringen som våldtagit och mördat kvinnan.

DNA-spår
En av de starkaste punkterna i hans argumentering är att det 26-åriga tidningsbudets DNA hittats på kvinnans kropp. När 26-åringen ställdes inför de uppgifterna erkände han att han träffat 19-åringen under mordnatten. Däremot fortsatte han att neka till brott. DNA-spåren förklarade han med att han haft ett frivilligt samlag med kvinnan och stod under hela rättegången sedan fast vid att hon varit vid liv när han lämnade henne.  

Rättens ordförande reserverade sig
Det var också en oenig tingsrätt som idag meddelade sin dom i ett av de mest uppmärksammade brottsmålen i Norrköping på senare tid. I likhet med 26-åringens försvarsadvokat anser nämligen rättens ordförande att bevisningen inte håller för en fällande dom. Han väljer därför att reservera sig mot dagens dom, något som öppnar upp för en annan utgång i hovrätten när målet prövas där.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".