Barksjö lämnar Norrköpings symfoniorkester

Uppdaterad version 16:44
Chefen för Norrköpings symfoniorkester, Hans Barksjö, lämnar efter fyra år sin tjänst. Orsaken är en längre tids motsättningar med musiker och musikerfacket Symf.

- Jag och musikerna, och framför allt musikernas fackliga organisation, har delvis olika åsikter om repertoarval, vad vi ska göra och inte göra. Och de har synpunkter på hur vi får in sponsorer och så vidare, säger Hans Barksjö.

Det är det senaste året som Hans Barksjö tycker att de olika åsikterna har blivit ett problem. Han har fått kritik från musikerfacket för bland annat hur man har lagt repetoaren och för var i länet man spelar. Jan Duda, musikernas fackordförande i orkestern tycker att kritiken är befogad.

- Det största uppdraget hos en vd tycker vi är att knyta kontakter med kommunerna runt om i länet för att åstadkomma mer spelplaster och komma ut mer och där har inte Barksjö lyckats, tycker vi. Och vi har frmafört den här kritiken då. Han har kanske inte varit den lagledare som vi förväntat oss.

Barksjö lämnar sin tjänst i samband med semestern och har fått ett nytt jobb som förvaltningschef för gymnasieskolorna i Rättvik.

- Ett jobb som jag verkligen kommer trivas med och som jag tycker är spännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".