I det här huset ska mordet ha begåtts.

Kvinna som dödade sitt barn dömdes till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad version 16:09
Den 31-åriga kvinna från Motala som stått åtalad för att ha dödat sin treårige son, dömdes idag till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Linköpings tingsrätt valde därmed att gå på åklagarens linje.

Mordet ägde rum i början av februari i år och kvinnan ringde själv till SOS-alarm och berättade vad som hänt.
I polisförhör har kvinnan erkänt att hon kvävt sin treårige son till döds. Orsaken till mordet ska bland annat ha varit en vårdnadstvist med barnets far.

Tingsrätten anser inte att det finns några tvivel på att det är kvinnan som begått mordet. Och man anser inte att det finns några förmildrande omständigheter.

Två rättspsykiatriska utredningar
Den stora frågan är istället om kvinnan kan anses vara allvarligt psykiskt sjuk. En första rättspsykiatrisk undersökning visade att hon inte var det. På begäran av kvinnans advokat granskade socialstyrelsens rättsliga råd den rättspsykiatriska undersökningen och kom fram till att hon var allvarligt psykiskt sjuk.

Tingsrätten anser att den senaste undersökningen baseras på ett bredare undersökningsmaterial och därmed är den mest tillförlitliga. Den 31-åriga kvinnan döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".