Minst andel låginkomsttagare bland socialdemokratiska valkandidater

Allt färre kandidater till höstens kommunala val i Östergötland har låga inkomster, samtidigt som andelen höginkomsttagare på listorna växer Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, har gjort på uppdrag av Sveriges Radio.

Socialdemokraterna har minst andel låginkomsttagare samtidigt som och moderaterna och folkpartiet är de två partier som har flest höginkomsttagare på sina listor till kommunfullmäktige i länet.

Bara var femte socialdemokrat som ställer upp i höstens kommunfullmäktigeval i Östergötland tjänar 17 000 kronor eller mindre per månad. Detta kan jämföras med väljarkåren där mer än varannan person tjänar 17000 eller mindre.

Flest höginkomsttagare har moderaterna och folkpartiet. Var femte kommunfullmäktigekandidat från de två partierna har en månadsinkomst på 33 000 kronor eller mer. Det är dubbelt så många i jämförelse med förra valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".