Unga nobbar industriutbildningar

Kommunerna måste bli bättre på att styra in ungdomar till utbildningar som ger jobb. Idag söker industrin folk men på gymnasieutbildningarna med inriktning mot industri är det för det mesta glest med sökande.

Idag söker ungdomar i för hög grad utbildningar som inte ger några jobb och det är onödiga utgifter tycker länsarbetsdirektör Gösta Landgren. Arbetslösheten i länet beräknas sjunka men om det inte finns folk som kan ta de nya jobben så riskerar konjunkturuppgången att gå om intet.

- Eftersom Östergötland är ett så industristarkt län där en tredjedel är sysselsatta inom industrin så ser vi att där kommer jobben och finnas, men vi har inte ungdomar som vill utbilda sig inom de yrkena, säger Gösta Landgren.

Samarbete med kommunerna
På Siemens i Finspång kommer man under 2006 och 2007 att behöva anställa över 200 personer och det är brist på rätt kompetens, främst behövs svetsare och personer med el-kunskaper. Nu efterlyser de hjälp från kommunerna för att få fler ungdomar att söka industriutbildningar på gymnasiet och högskola. De vill ha fler skolor som Curt Nicoalai Gymnasiet i Finspång där kommun och näringsliv samarbetar och som har ett högt söktryck.

-Det är oerhört viktigt att vi får ungdomar att söka sig till utbildningar som är intressanta för oss inom industrin, säger Sune Carlsson, personaldirektör på Siemens i Finspång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".