På valsedlarna till kommunalvalen i Östergötland finns flest kandidater med utländsk bakgrund på valsedlarna från miljöpartiet.

Få invandrare på centerpartiets listor

Invandrare är sällsynta på centerpartiets listor till kommunalvalen i Östergötland. Det visar uppgifter som Statistiska Centralbyrån har tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio.

Av de drygt 2000 som kandiderar till höstens kommunval i Östergötland är bara elva procent som har utländsk bakgrund. Men ute i samhället och bland väljarkåren ser bilden annorlunda ut. Andelen väljare som har annan bakgrund än svensk är 25 procent och var fjärde östgöte över 18 år har antigen själv invandrat till Sverige eller har föräldrar som är invandrare. Ingen av de etablerade partierna har dock så stor andel personer med utländsk bakgrund på sina listor.

Högst andel kandidater med utländsk härkomst har vänsterpartiet och miljöpartiet med 14 respektive 15 procent. Och lägst andel har alltså centern med bara fyra procent och därefter kommer kristdemokraterna med sina åtta procent.

Centerpartisten Muharrem Demirok kandiderar till kommunalvalet i Linköping och han tycker att det här är ett tecken på att partiet misslyckats.

- Jag tycker det här talar sitt tydliga språk att vi har inte prioriterat den här frågan tillräckligt högt. Vi har talat väldigt mycket om integration men vi har inte varit så aktiva att värva medlemmar till våra listor som vi borde varit.

Muharrem Demirok sitter även med i partistyrelsen och arbetar med integrationsfrågor. En orsak till den låga andelen kandidater med utländsk härkomst på centerpartiets kommunlistor i länet är enligt honom att partiet inte är ett storstadsparti ännu och att majoriteten av invandrarna bor i storstäderna. Men han säger att det är viktigt förtroendevalda representerar en sann bild av folket i olika avseenden.

- Jag tror att det viktiga är att man har personer som kan representera alla och att alla känner att man kan identifiera sig med de politiker som finns i fullmäktige och kan man inte identifiera sig med de som finns där då har vi en farlig situation.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".