Planerad väg genom eklandskap upprör

Sträckningen på den nya väg som planeras mellan Linköping och Sturefors bör ändras så att inte vägen dras genom ett värdefullt eklandskap. Det anser miljöpartiet och vänsterpartiet i Linköping.

Ombyggnaden av länsväg 687 mellan Linköping och Sturefors har diskuterats länge. Med den sträckning som nu föreslås skulle vägbygget kunna komma igång i slutet av 2009. Den nya vägen ska förbättra framkomligheten och göra vägen säkrare.

Men vägen skulle då dras genom ett eklandskap i vid Edsberga by. Förutom ekskog finns flera rödlistade djur och växter i området. Det har man inte tagit hänsyn till anser miljöpartiet och vänsterpartiet som vill ha en annan sträckning på vägen. Vänsterpartiet har lämnat in en motion om en alternativ vägdragning som idag ska behandlas av kommunstyrelsen.

Miljöpartiets gruppledare Gunilla Wetterling tycker att det är viktigt att den nya vägens sträckning ändras:

- Den kommer att gå genom en ekhage med väldigt höga naturvärden. Att lägga vägen parallellt med den nuvarande är en enklare och en bättre lösning, säger Wetterling till Sveriges Radio Östergötland.

Enligt Vägverket skulle det innebära att vägbygget skjuts på framtiden. Vägbygget skulle då tidigast komma igång i mitten av 2013, men det kan dröja ända till 2017.

Men enligt det tjänstemannaförslag som nu ligger ska dock motionen avslås. Det anser också det centerpartistiska kommunalrådet Gösta Gustavsson. Han är inte säker på att miljöpartiets och vänsterpartiets förslag skulle vara bättre för miljön.

- Att pröva ett sådant alternativ skulle försena bygget i tio år och det medför stor risk för olyckor och skador. Det tycker jag inte att vi kan ta ett ansvar för, säger Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".