Lokal centerledare lovar skärpning

- Vi måste bli bättre på att möta de nya svenskarna på deras mötesplatser och inte förvänta oss att de ska komma till våra, det säger centerpartiets ordförande i Östergötland Inga Arnell Lindgren med anledning av det mycket låga antalet invandrare på partiets valsedlar.

Enligt den statistik som Statistiska Centralbyrån tagit fram för Sveriges Radios räkning ligger centern i botten när det gäller kandidater med utländsk bakgrund i höstens val.

Som vi tidigare rapporterat är bara fyra procent av de centerpartister som ställer upp i de östgötska kommunalvalen invandrare. Det kan jämföras med 14 respektive 15 procent i vänsterpartiet och miljöpartiet.

Inga Arnell Lindgren menar att en förklaring till underrepresentationen är att det helt enkelt inte bor så många invandrare på de platser där centerpartiet är som starkast:

- Vi har ju ofta jobbat ute i bygderna och blivit ganska hembygdsanknutna. Det vi ser är att vi nu måste gå ut i de områden där de nya svenskarna finns och möta dem där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".