Färre föräldrar med minderåriga barn på listorna till kommunval

Allt färre av de kandidater som finns med i höstens kommunfullmäktigeval i Östergötland har barn under 18 år. Men trots det finns det fler föräldrar med minderåriga barn bland kandidaterna än bland genomsnittet i väljargruppen.

Var tredje kandidat till höstens kommunval i länet har ett eller fler barn under 18 år. Det är en minskning jämfört med förra året. Men minskningen till trpts så är andelen kandidater som har barn under 18 år högre än väljarna i genomssnitt. Högst andel föräldrar till minderåriga barn har miljöpartiet på sina listor med 40 procent. 

Miljöpartisten Annika Lillemets är första namn på miljöpartiets lista i Linköping och hon har fyra barn som är mellan fem och 13 år gamla. Hon berättar att det kan bli svårt att hinna med det politiska arbetet när man samtidigt ska ta hand om barnen.

- Det blir ju mycket kvällar. Jag sitter och skriver på kvällarna när barnen har lagt sig. Visst är det så. Och barnen får ju följa med ibland också på lite möten.

Men Annika Lillemets tycker att föräldrarskapet har berikat och gett hennes politiska arbete en annan mening.

- När man har barn så tänker man väl helt naturligt på att vi måste lämna en värld till dem också så att de kan klara sig sedan också. Leva på ett sätt så att vi inte förstör möjligheterna för dem att leva och försörja sig och andas frisk luft och dricka rent vatten. Leva ett gott liv överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".