Nytt forskningscentrum vid Linköpings universitet

Nu startar ännu ett nytt forskningscentrum i Linköping. Det är den statliga forskningsmyndigheten Vinnova som valt ut Linköpings Universitet till ett av 15 nya internationellt konkurrenskraftiga forskningsmiljöer.

Det är ett så kallat VINN Excellence Center som ska starta i Linköping och sammanlagt ska över 200 miljoner kronor satsas under 10 år. Vinnova går in med 70 miljoner kronor, Linköpings universitet och aktörer från industrin, bland annat ABB, står för resten. Lars Hultman är den professor som ska leda arbetet vid det nya centrat där man ska forska om ytor och material och han ser flera faktorer till varför Linköpings universitet blev utvalt.

- Linköping är straka traditionellt på tunnfilmsforskning, att förädla ytor. Linköping är också en rätt så stor och egen andel av nanoforksningssektorn i Sverige. Och jag tror att det är mycet det plus engagemanget hos forskare och företag som vill ställa upp i centrat som fällt avgörandet till vår fördel.

Miljövänligare material
Det forskarna i Linköping ska ägna sig åt är att förbättra de material som används idag genom att förse dem med nya ytor. Ytor som till exempel kan göra att kullager inte längre behöver smörjas, verktyg mer hållbara och förhindra att kontakterna i våra mobiltelefoner slits ut så snabbt.

Forskningen ska ske i nära samarbete med industrin som också ser stora miljömässiga vinster. Det går till exempel att skapa material som klarar mycket högre temperaturer än de gör idag, och det minskar i sin tur användandet av kylvätskor som är en stor miljöbov i industrin idag. Och Lars Hultman tror att vi redan till årsskiftet kan komma att se produkter med de nya materialen ute på markanden.

- Ja, jag tror innan året är slut så kommer det vara produktlanseringar från olika företag som nu är partners i detta VINNEX-centrum som vi kallar för FunMat, roliga material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".