Niclas Johansson från analysgruppen pratar inför kommunfullmäktige i Åtvidaberg.

Åtvidabergs ekonomi - en av de sämsta i Sverige

Eknomin i Åtvidabergs kommun är bland de sämsta i hela landet. Det dystra beskedet lämnade igår en analysgrupp från Sveriges kommuner och landsting som på uppdrag av kommunen gjort en bedömning av kommunens ekonomi och den politiska styrningen.

Det var inte något muntert resultat som politikerna i Åtvidaberg igår fick ta del av när analysgruppen från Sveriges kommuner och landsting redogjorde för vad man kommit fram till. Anders Nilsson från analysgruppen var en av dem som fanns på plats och han tycker att Åtvidaberg befinner sig i en svår situation.

- Det är väl allvarligt att man inte får det här att gå ihop. Att man måste låna för mycket pengar, att man har för höga låneskulder. Dessutom så bryter man mot lagstiftningen, det kan man väl säga är allvarligt.

Stora låneskulder
Den lag som Åtvidabergs kommun bryter mot är den så kallade lagen om god ekonomisk hushållning, som bland annat innebär att kommunen ska ha en ekonomi i balans. Även om inga straff döms ut om man bryter mot lagen så är det något som kommunerna väntas följa.

Grundorsaken till kommunens dåliga ekonomiska situation är att man under lång tid misskött eknomin och tvingats att låna pengar. Låneskulderna är därför större än hos många andra kommuner och räntekostnaderna är höga.

Förutom att presentera analysen av den ekonomiska situationen konstaterade analysgruppen också att Åtvidaberg är väldigt politiskt splittrat med starka motsättningar mellan personer och partier. Niclas Johansson som är ekonom på Sveriges kommuner och landsting anser därför att politikerna måste lägga gammalt groll åt sidan.

- Kommunen behöver enas i stor utsträckning om vart man är på väg.

Ingen omöjlig uppgift
För att Åtvidabergs kommun ska få ordning på sin ekonomi kommer det krävas mycket stora besparingar och att bara höja skatten går knappast. Men Anders Nilsson tror inte att det är omöjligt.

-  Jag tror absolut att det går. Det är jättemånga kommuner som varit i precis samma situation som Åtvidaberg har varit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".