Flera kandidater har skulder hos kronofogden

Mer än 70 av de runt 2000 politiker som ställer upp i de östgötska kommunalvalen i höst har skulder hos kronofogden. Tillsammans är de skyldiga över 15 miljoner kronor.

Listan över de som har obetalda skulder hos kronofogden toppas av en moderat kommunpolitiker från Norrköping följd av en vänsterpartist och en folkpartist. Dessa tre har vardera skulder på omkring 2,5 miljoner.

Bland de östgötar som kandiderar till riksdagen finns det 11 politiker som har skulder hos kronofogden. Tillsammans är de skyldiga närmare 2 miljoner kronor. Listan här toppas av en kristdemokrat som har en skuld på drygt 800 000 kronor hos kronofogden. Hon hamnar på en fjärde plats bland de som har mest obetalda skulder bland riksdagskandidaterna i hela landet.

Både när det gäller riksdagskandidater och kommun-fullmäktigekandidater handlar majoriteten av ärendena om skulder till olika myndigheter. Det kan till exempel handla om skatter och studiemedel, underhållsstöd eller tv-avgifter och parkeringsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".