Satsning på att minska krogvåldet

Risken att utsättas för våld och skador på krogen har ökat och därför ska nu bland annat länsstyrelsen arbeta för minskat krogvåld.

Att våldet på krogarna ökat beror dels på att krogarna blivit fler och dels på en ökad alkoholkonsumtion.

I samarbete med restaurangnäringen, kommunen och polisen ska nu därför länsstyrelsen aktivt arbeta för minskat våld på krogen. Satsningen innebär att krogarna ska bli bättre på ansvarsfull alkoholservering.

Redan nu finns en grund för arbetet eftersom restaurangpersonal i länet de senaste åren gått olika utbildnignar som syftar till att stärka dem i deras yrkesroll när det gäller att neka minderåriga och berusade gäster att köpa alkohol.

- Samarbete och samverkan ska vara grunden för kontakter mellan restauranger och myndigheter. Utbildning stärker restaurangpersonalen i sin roll och klargör det personliga ansvar som alla restauranganställda har, vilket gör det lättare för dem att neka berusade gäster, säger projektledaren Mattias Bly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".