Åtvidabergs kommun inför oppositionsråd

Från och med nästa år kommer Åtvidabergs kommun att ha en avlönad oppositionspolitiker, ett så kallat oppositionsråd, efter ett beslut i kommunfullmäktige. 

Oppositionspolitikern kommer att arbeta på halvtid och kommunalrådet Lars Rasch från kopparpartiet tycker det är nödvändigt med ett oppositionsråd.

- Som enda heltidspolitiker här i kommunen är det väldigt svårt att få ut all information och hinna med och informera medarbetare och partikamrater om vad som är på gång. Och i ett tidigt skede kunna väcka och diskutera frågor. Har du ett oppositionsråd så tror jag också att du skulle kunna lösa mycket problem innan de uppstår.

Ekonomin i Åtvidaberg är ansträngd men Lars Rasch anser att man måste ta sig råd till ett oppositionsråd för att snabbare kunna fatta beslut.

- Demokrati måste få kosta också, säger Lars Rasch.

Förutom kopparpartiet har även socialdemokraterna varit drivande i frågan om att inrätta ett oppositionsråd. Men moderaterna, vänsterpartiet och åtvidabergspartiet reserverade sig mot beslutet. Det är inte läge att satsa mer pengar på politiken när kommunen måste göra kraftiga besparingar, anser moderaternas gruppledare Carl G Nilsson.

- Vi drar ned på den sociala sidan till exempel och att då bevilja oss själva mer pengar tycker jag är huvudlöst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".