Kustbevakningen bistår när sjöpolisen försvinner

Polisledningen står fast vid sitt beslut att förkorta säsongen för sjöpolisen i länet. Det säger Ingvar Lilja, chef för ordningspolisen i Östergötland som menar att behovet av personal är större på land än till sjöss. Lilja hoppas nu att Kustbevakningen istället ska kunna bistå polisen vid behov.
Magnus Rogemark som är chef för Kustbevakningen i Östergötland anser att sjöpolisen behövs i skärgården men han säger samtidigt att man klarar av det merjobb som det kan bli tal om i samband med att sjöpolisens säsong förkortas. Men beslut att minska satsningen på sjöpolis i den östgötska skärgården får kritik av Lena Ek centerpartistisk riksdagsledamot från Valdemarsvik. Hon menar att beslutet minskar tryggheten för alla som bor och rör sig i skärgården. Enligt Lena Ek borde det istället vara mer naturligt att behålla patrulleringen i september och dessutom utöka den under juli. Dels med tanke på att det blir allt fler turister i skärgården och dels pågrund av att båtstölderna ökat den senaste tiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".