Mattias Ottosson (s)

Micko och Ottosson vill införa hushållsnära tjänster

Kommunstyrelsernas ordförande i Norrköping och Linköping, Mattias Ottosson  (s) och Lena Micko (s), vill nu att Östergötland ska bli försökslän för så kallade hushållsnära tjänster.

Frågan om de hushållsnära tjänsterna är kontroversiell inom socialdemokratin men idag presenterar Ottosson och Micko idén på Dagens Nyheters debattsida. De anser att det inte bara är städning utan ett brett urval av tjänster i hemmet som kan ingå för att underlätta vardagen för bland annat småbarnsföräldrar. De anser dessutom att tiden är inne för att prova om avdrag för olika tjänster i hemmet kan skapa nya arbetstillfällen.

- Vi anser att det behövs nya jobb i Östergötland och vi har gått igenom en rätt så stor strukturomvandling där en hel del industritillfällen har försvunnit och som inte kommer att komma tillbaka. Och då tror jag att man kan utveckla det med hushållsnära tjänster, säger Mattias Ottosson.
Men för ett år sedan lät det annorlunda - då röstade Mattias Ottosson nej till en motion i kommunfullmäktige om att göra Östergötland till ett försöksområde, men nu har han alltså ändrat sig.

- Jag har ju alltid varit av den här uppfattningen och det har ju varit en diskussion som har förts i partiet och den officiella linjen är ju att socialdemokraterna inte tycker det här är bra. men vi vill skapa den här debatten för det kan skapa arbetstillfällen för framtiden.

Idén välkomnas
Förslaget möts positivt av Linnéa Darell, folkpartiets riksdagsledamot från Östergötland, som tidigare skrivit en motion om att Östergötland borde bli ett försökslän när det gäller hushållsnära tjänster.

- Den vändning som socialdemokraterna i Östergötland gjort angående hushållsnära tjänster är mycket välkommen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".