Tuff situation för åklagare i Norrköping

Barnledighet och sjukdom har orsakat akut brist på åklagare i Norrköping.

Idag arbetar fyra åklagare på heltid och en på halvtid vid åklagarkammaren i Norrköping och skulle en större händelse inträffa som till exempel ett mord eller att ytterligare en kollega blir sjuk så har man ingen marginal, det säger chefsåklagare Torsten Angervåg till Folkbladet.

Även i resten av landet saknas det åklagare och annars kan åklagarkamrarna ta hjälp av varandra men under semesterperioden har alla det lika tufft. I Norrköping har många åklagare nu fått skjuta på sin semester.

Polisen kritisk
Åklagarbristen har även påverkat polisens arbete och en satsning där man förra året arbetade riktat mot en viss sorts brott där ungdomar är inblandade som vittnen eller målsägare.

- När vi äntligen får ungdomar att vittna så är det bedrövligt att det tar så lång tid till rättegången, säger Mikael Skog som är polis vid ungdomsgruppen till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".