Norrköpingsborna slarvar med sopsorteringen visar analys.

Förpackningar på fel ställe kostar kommunen mångmiljonbelopp

Dålig sopsortering är något som kostar kommunen fler miljoner kronor. Och nu visar en analys som tekniska kontoret i Norrköping gjort att hushållen i Norrköping slänger upp emot hälften av sina förpackningar på fel ställe.

Det var vid en plockanalys som tekniska kontoret tittade igenom ett antal soppåsar från olika områden i Norrköping och det visade sig att skräpet innehöll mellan 20 och 48 procent förpackningar. Det är producenterna som har ansvar för att omhänderta och i möjligaste mån återvinna förpackningsavfall, men för att det ska kunna ske så måste hushållen lämna schampoflaskan, plåtburken eller mjölkkartongen på rätt ställe. På återvinningsstationerna. När det inte görs hamnar istället kostnaden hos kommunen.

- Vi får ju betala för förbränningen. Vi betalar 350 kronor per ton och vi betalar även för frakten utav soporna. Så det är ingen vinst i att bränna sopor inte, säger Peter Zinderland vid tekniska kontoret i Norrköping.

Kommunen skulle, förutom de miljömässiga vinsterna, kunna spara mer än fyra miljoner kronor per år om alla förpackningar hamnade i särskilda behållare och inte bland brännbart avfall, berättar Peter Zinderland.

- Alla förpackningar som man paketerar varor i, det betalar man redan när man köper varan för omhändertagandet utav de förpackningarna. Och slänger man dem på rätt ställe på en återvinningsstation då tar de hand om det gratis för du har betalat redan, slänger du det i hushållssoporna får du betala en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".