Oro i Malmslätt för Götalandsbanans nya sträckning

I Malmslätt är oron för den nya Götalandsbanans sträckning stor. I ett av de tre förslag som Banverket nu presenterat går spåren nämligen rakt igenom Kärna centrum i Malmslätt.
Det faktum att spåren i så fall inte skulle gå ovan mark verkar enligt Banverket inte ha nått fram.

Ett 40-tal personer hade igår tagit sig till flygvapenmuseet i Malmslätt för att se Banverkets tre förslag. Flera oroades för att få den nya järnvägen precis där de bor.

- Det vore en katastrof för Malmslätt om man skulle dra fyra järnvägsspår rakt genom samhället. Det skulle slå sönder hela samhället, säger Krister Johansson, som bor precis där spåren i så fall skulle gå.   

Götalandsbanan mellan Stockholm och Göteborg ska byggas för att svälja mer trafik och korta restiderna, men det är osäkert när den kan bli verklighet. Några pengar finns ännu inte och den kommer att kosta flera miljarder. I visionen ska den vara färdig 2030.

Förutom malmslättsalternativet kan järnvägen gå där den nu går, med en pendeltågsstation vid Flygvapenmuseet. Ett tredje alternativ är att låta järnvägen gå utmed E4:an. Hur det till slut blir kan bestämmas vid årskiftet.

Kristina Lantz, som bor på en bondgård mellan Vikingstad och Sjögestad, kan i värsta fall få järnvägen rakt genom fastigheten. Gården har varit i släktens ägo sedan 1945. Hon tycker osäkerheten kring vad som ska hända är värst.

- Det kanske rör sig om tio år innan jag vet, säger hon.

Tomas Köhler, projektledare på Banverket, var överraskad av att det kom så många till mötet. Han säger att om järnvägen ska gå igenom Kärna centrum ska den gå igenom en tunnel under jord. Pendeltågsstationen blir också underjordisk, men den informationen har inte nått fram.

- Vi har nog varit otydliga på den punkten, säger han. Vi ska försöka att vara tydligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".