Det finns få storvuxna älgar i länets skogar

Länsstyrelsen är bekymrad över kvalitén på älgstammen i länet och försöker med årets tilldelning av älgar få jägarna att skjuta fler älgkalvar istället för vuxna djur.

Den svenska älgstammen har halverats sen rekordåren i början av åttiotalet.
I Östergötland tror man att det finns 7000 till 8000 älgar idag men de flesta av dem är unga djur, och de riktigt stora älgarna är mycket sällsynta.

I årets tilldelning inför jakten i höst granskar länsstyrelsen hur jägarna skötte sig vid förra årets jakt för att eventuellt göra förändringar i de skötselplaner som finns för de såkallade älgskötselområdena, där de flesta älgar skjuts.

Inge Jacobsson som är företrädare för Rejmyre älgskötselområde tillhör de jägarna som tycker att det är bra att länsstyrelsen försöker minska avskjutningen av vuxna djur men är skeptisk till den höjning av fällavgift som jägarna måste betala för varje vuxen älg som skjuts.
Avgiften har höjts från 500 till 800 kronor.

Tomas Modin på länsstyrelsen säger att avgiften går till länets älgvårdsfond som bland annat skall finansiera viltvård och information, men han säger också att den höjda avgiften kan få jägarna att skjuta färre vuxna djur.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".