Allt fler missbrukare i Mjölby

- Polisen måste bli mer aktiv i arbetet mot de växande problemen med droger i Mjölby, det säger Roger Max som är samordnare för kommunens brottsförebyggande arbete.
Bakgrunden är en nyligen gjord kartläggning som visar att  antalet missbrukare blir allt fler.

Enligt kartläggningen, som kommunen gjort i samarbete med polisen, frivården och landstinget, fanns det förra året 64 kända missbrukare i Mjölby. Det kan jämföras med 57 under 2004. 

Stort mörkertal
Samtidigt är mörkertalet stort och det är egentligen det som bekymrar Roger Max mest.

- Polisens rapportering grundar ju sig på de personer som de kommit i kontakt med och antalet kända missbrukare är ju därmed direkt relaterat till hur aktiv polisen är. Gör de inga insatser blir det alltså ingen rapportering, säger han.

Problem även i mindre orter
Roger Max efterlyser betydligt högre aktivititet än idag när det gäller de här frågorna och skulle gärna se att den speciella gatulangningsgrupp som finns inom polisen oftare tog sig tid att besöka länets mindre orter. Som exempel nämner han Skänninge och anstalten där, som enligt honom är en bidragande orsak till att antalet missbrukare ökat.    

-Numera har internerna på anstalten en tyngre problematik än tidigare och en del av dem väljer att stanna kvar i området när de avtjänat sina straff. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".