Första köpet av utsläppsrätter gjort i Sverige

För första gången i Sverige har Tekniska Verken i Linköping nu använt sig av möjligheten att via FN betala ett företag i tredje världen för att få rätt att släppa ut mer koldioxid.

Genom att låta företag i västvärlden betala för rätten att utöka sina utsläpp med samma mängd som ett företag i tredje världen minskar sina med vill FN uppmuntra miljöarbetet i världens fattigare delar.

I det här fallet är det ett företag i Indien som får betalt för att den koldioxid som skulle släppts ut där nu istället släpps ut av Tekniska Verken i Linköping som har behov av att utöka sin produktion:

Handeln med utsläppsrätter för koldioxid går ut på att man inom EU har delat ut rätten för industrier och energianläggningar att släppa ut en viss mängd koldioxid. För att få släppa ut mer kan man köpa utsläppsrätter av dem som lyckats få ner sina utsläpp genom att till exempel ha bytt bränsle från olja till träpellets. Företag kan alltså tjäna pengar på att ha en miljövänligare produktion. Meningen är att antalet utsläppsrätter skall minska successivt med åren.

Handeln med utsläppsrätter finns inom EU men det unika i det här fallet är att det är utsläppsrätter ifrån Indien. FN har nämligen genom Kyoto-protokollet som reglerar hela världens utsläpp av växthusgaser bestämt att man skall kunna köpa rätten att släppa ut mer koldioxid om ett företag i tredje världen minskar sina utsläpp. Det är första gången i Sverige som det här genomförs men Nils von Zweigbergk på företaget Triconoma som varit mellanhand i affären tror att det kommer bli vanligare när företagen får upp ögonen för det här. Tekniska verkens förklaring till att man köpt just dessa utsläppsrätter och inte de inom EU är att man får ta med sig rätten att släppa ut genom flera år, vilket man inte får inom EU:s handel. Men trots att Tekniska verken planerar att sätta igång de två kraftverk som varit avstängda under en tid så tror Lena Nordenstam att de ialla fall kommer behöva köpa utsläppsrätter eftersom tilldelningen till Tekniska verken och andra företag nästa period kommer att minska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".