Fästingbåten är i Skärgården

Just nu besöker fästingbåten den östgötska skärgården. Igår var den i Fyrudden och i dag lägger den till i Arkösund. Fästingbåten är en flytande vaccinationstjänst för båtfolk och skärgårdsboende som riskerar att bli smittade av den fästingburna sjukdomen TBE.  Enligt sköterskan Ulla Winberg är fästingbåten efterfrågad av folk i skärgården

Att människor gärna vill bli vaccinerade på plats ute i skärgården beror enligt Ulla Winberg på två saker. Dels att många upplever att det är svårt att få tid på vårdcentralen och dels på att det krävs flera injektioner för att få ett fullgott skydd - och eftersom många redan hunnit ut i skärgården när det är dags för den andra sprutan så uppskattar de att slippa behöva ta sig tillbaka till landbacken.

Efter Fyrudden fortsätter Fästingbåten till Arkösund. Båten är en del av ett privat företag som också driver vårdcentral i Stockholm.

Förra året smittades drygt 130 personer i Sverige av TBE, varav de flesta i stockholmsområdet och i Sörmland. Enligt Ulla Winberg blev endast sju personer smittade i Östergötland, men hon tycker ändå inte att det är onödigt att östgötarna vaccinerar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".