Flera nya lagar börjar gälla idag

Kommunerna får ansvaret för ensamkommande flyktingbarn - ett ansvar som tidigare legat hos Migrationsverket. Det är en av de nya lagar som börjar gälla idag.

Flera nya lagar börjar varje år gälla ifrån den första juli.

Här är några:

Några lagar rör skolans värld, där blir det högre krav på ordning. Ett exempel är att om en elev uteblir från undervisningen utan giltig anledning, måste rektorn se till att föräldrarna kontaktas.

Det finns ju friskolor sen flera år, men nu kommer också fridagisen. Kommunerna blir skyldiga att lämna bidrag till enskilda som vill driva förskola, om kvalitén är den rätta.

En annan lag är tänkt att påskynda utbyggnaden av det trådlösa telenätet. En teleoperatör kan från första juli tvingas att ge konkurrenter tillträde till sin mast.

Men många av de nya lagarna rör förstås brottsbekämpning. Exempelvis får polisen nu rätt att söka efter vapen i fordon för att förhindra att vapen kommer till brottslig användning.

Man hoppas också att effektivare kunna bekämpa ekonomisk kriminalitet genom en ny lag som ger personal från Skatteverket rätt att medverka när polisen gör husrannsakan.

Slutligen får de som kör svarttaxi se upp, för en ny lag gör det straffbart att utföra även enstaka körningar. Tidigare gällde straffbarhet enbart för körningar som var en del i en yrkesmässig verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".