Ungdomar lär sig slåss i Folkparken

Bakom avspärrningarna strax intill badbassängen i Folkparken i Norrköping pågår emellanåt märkliga ting. Det är ungdomar som får en chans att öva sig i så kallad stagefighting, alltså att på ett så trovärdigt sätt som möjligt iscensätta ett vanligt hederligt slagsmål eller kanske som härmodagen, då det stod strid med värja på schemat.

Att lära sig stagefighting eller på vanlig svenska - att strida och slåss som på film och teater - är en del av Tonårslandet som är det övergripande namnet på ett samarbete mellan kommunen och flera olika organisationer. Syftet är att ge sommarlovslediga ungdomar som är kvar i stan något roligt och vettigt att syssla med - och för dem som hakat på stagefighting är målet att så småningom värka fram en karaktär, hitta scenkläder och sedan öva in en koreografi med en actionfylld strid. Detta blir sedan en liten film som ungdomarna får.

Enligt Tarmo Hietala har övningarna även ett pedagogiskt syfte, nämligen att lära ungdomar skillnaden på filmvåld och verkligt våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".